Belgische kampioenschappen te Ronse
(27-28 februari 2010)


Uitslagen:

Mina Libeer, Wouter Goedertier: 2e plaats

Verslag:

Vanuit Merelbeke mochten we zowel op zaterdag (Heren) als zondag (Dames) naar Ronse trekken voor de Belgische Kampioenschappen Jeugd. Met ‘we’ bedoel ik natuurlijk Wouter Goedertier en Mina Libeer die als enige overgebleven waren na de regionale kampioenschappen.

Wat vooraf ging: de provinciale kampioenschappen – zie hiervoor een vroeger verslagje; de regionale kampioenschappen in Herentals. Bij de heren werden Arthur, Matthias, Michaël en Michiel, na een puike prestatie uitgeschakeld; Mina Libeer en Wouter konden met een tweede plaats een ticket naar Ronse afdwingen.

Het parcours van Wouter: in de eerste ronde tegen de nummer 4 van de FFBJ (de Waalse tegenhanger van de VJF). Op papier een haalbare kaart (Wouter 1D, zijn tegenstander bruine gordel), maar elke wedstrijd moet gevochten worden. Wouter kwam na een foutje van zijn tegenstander met waza-ari op voorsprong, en kon de wedstrijd onder goede begeleiding van coach Bert Crevals verder domineren. Nochtans moest hij diep gaan om de tegenstander af te houden en de volle 4 minuten uitvechten. In de halve finale gaat het iets gemakkelijker, maat toch zien we dat de lichte verkoudheid van het begin van de week geen goede invloed heeft op de fysiek. Echter ook hier kan Wouter een waza-ari scoren, en de voorsprong behouden tot het eindsignaal. In de finale komt hij dan tegen Dylan Van Nuffel die hij reeds in het regionaal kampioenschap is tegengekomen (eveneens in de finale). We onthielden een sterke kumi-kata, een mooie verscheidenheid aan technieken, maw een sterke tegenstander. Ook nu domineerde Van Nuffel de wedstrijd, en moest Wouter in het verweer. Verschillende shido’s waren hiervan het gevolg. Na een laatste ultieme poging in de slotseconden, werd Wouter nog een ippon aangesmeerd. Uiteindelijk een verdiende 2e plaats en een zilveren medaille in zijn laatste jaar als U20!

Mina Libeer dan. Als eerstejaars cadet op de Belgische Kampioenschappen – je zou voor minder zenuwachtig zijn. Ik had nochtans de indruk dat papa en mama Libeer misschien zelfs nog zenuwachtiger zijn. Maar liefst 16 supporters zijn Mina gevolgd naar Ronse. En allen konden achteraf tevreden naar huis keren. In de eerste ronde zagen we Mina een afwachtende houding aannemen, en met een flitsende beweging uiteindelijk het verschil af te dwingen. Rustig uitvechtend behield ze de voorsprong. In de halve finale mocht ze haar zoveelste kamp vechten tegen Ellen Verschaere. In het verleden steeds overtuigend gewonnen door Mina, maar toch is het steeds opletten geblazen. We zagen echter Ellen een te grote stap voorwaarts zetten, waarna Mina (zoals in de provinciale kampioenschappen) met een mooie Tani-Otoshi overname Ellen met Ippon vloerde. In de finale mocht Mina de tatami op tegen haar tegenstandster uit de regionale kampioenschappen. Toen duurde de wedstrijd amper 10 seconden (in het nadeel van Mina). We zagen echter een onstuimige Martha Madueke die door Mina gevloerd werd (misschien wel Ippon, maar de arm van de scheids bleef horizontaal steken en dus waza-ari). Een riante voorsprong na amper 1 minuut vechten. Dit belette echter niet dat Mina door een kop grotere Martha tot verdedigen werd gedwongen. Het gevolg hiervan was dat Mina tegen twee shido’s aanliep. Op 30 seconden voor het einde gebeurde dan het onvermijdelijke – een yuko en een derde shido tegen waren te veel van het goede, waarna een zeer spannende wedstrijd eindigde in het nadeel van Mina. De ontgoocheling was groot, nochtans een zéér puike prestatie. Een tweede plaats op het Belgisch Kampioenschap en uiteraard een zilveren medaille.

Zoals Dirk DM het achteraf mooi verwoordde: “mocht ik deze morgen mogen tekenen hebben voor twee zilveren medailles op het Belgisch, ik zou het zeker gedaan hebben”.

Luc


Terug