Cadetten te Lendelede (24 januari 2010)


Uitslagen Cadetten te Lendelede:

Mina Libeer: 2e plaats

Kjell De Ridder: 3e plaats

Verslag:

Kleine kinderen worden groot. En met judoka's is het niet anders.

Wie de JSM nieuws-pagina's heeft gevolgd, weet dat we de voorbije 2 seizoenen met een behoorlijk sterke miniemenploeg aan talrijke tornooien in het Vlaamse land hebben deelgenomen. Maar een aantal van onze sterkhoudertjes zijn met ingang van 1/2010 overgegaan naar de kadetten, of “U15” zoals het eigenlijk hoort gezegd te worden.
Een behoorlijke stap, voor de kampers én hun begeleiders, met langere wedstrijdtijden (3 minuten, en als het even tegen zit nog es 2 minuten erbij voor de “Golden Score”), nieuwe wedstrijdformules (gedaan met poules, lang leve de reeksen met het systeem van de herkansingen), nieuwe toegelaten technieken (in casu: offerworpen), etc.

Begin januari rees het idee om met onze kadetjes eerst een verplaatsing te doen naar West-Vlaanderen, alvorens de Oostvlaamse wedstrijden (incl. het provinciaal kampioenschap van 6 februari) aan te vatten; kwestie van onze jongens & meisjes even op temperatuur te laten komen (en te kijken hoe zwaar de overstap hen wel zou vallen). En zo komt het dat op zondag 24 januari Mina Libeer, Kjell De Ridder, Arthur Van Bostraeten & Michiel Van Gendt de verplaatsing maakten naar Lendelede. En ook Antoine reisde mee met “zijn knullekes”.

Ruim op tijd streken we neer in de Lendeleedse sporthal, waar een grote schare judoka's en supporters present tekenden voor het “U15, U17, U20” tornooi van de plaatselijke judoclub. Ons viertal werd gewogen en goedbevonden: Mina zou aantreden bij de meisjes -40kg (6 kampers), Kjell bij de jongens -38kg (7 kampers), Arthur en Michiel bij de jongens -42kg (12 kampers), al scheelde het bij deze laatste geen haar of hij mocht bij de iets zwaardere kerels aan de slag.

Geen jeugdscheidsrechters te bespeuren, Antoine zag het wel zitten... Al keken we wel met argus-ogen uit naar de interpretatie van de nagelnieuwe wedstrijdregels m.b.t. het pakken van kumi kata onder de gordel. En jawel, dra schalde het door de luidsprekers dat het rechtstreeks vastpakken van de broek (in staand werk) bestraft zou worden met hansoku make (verlies van de kamp). Men was gewaarschuwd.

Mina mocht als eerste aandraven, zoals gezegd in een reeks van zes. In haar eerste wedstrijd domineerde ze constant, en ze rijfde dan ook een Ippon binnen met een mooie Tani Otoshi. Op naar de tweede wedstrijd, de halve finale, waar ze 4 Yuko's sprokkelde en voor haar houdgreep ook nog es een Waza-ari toegekend kreeg; daarmee was deelname aan de finale haar deel! In die finale werd tijdens de reglementaire 3 minuten niet gescoord, zodat het systeem van “Golden Score” werd toegepast; tijde,s die extra-time kreeg Mina het fysiek zeer lastig, maar ze hield stand, zodat er uiteindelijk een scheidsrechterlijke beslissing aan te pas kwam: de zege ging naar Mina's tegenstandster. Een prachtige 2e plaats bij haar eerste deelname aan een U15 tornooi!

Intussen waren ook de andere JSM'ers van start gegaan, Arthur en Michiel streden op mat#2, Kjell op mat#1. Probeer dat maar es bij te houden als coach!

Arthur moest aantreden tegen een blauwe gordel uit Hooglede (later zou blijken dat deze de reeks zou winnen, nvdr); en toen Arthur nog volop aan het aftasten was, werd hij onverbiddellijk meegetrokken in een Tomoe Nage... Ippon tegen. En dus moest Arthur rekenen op een herkansing. Daarin scoorde hij wel een Yuko, maar hij kreeg ook een Waza-Ari tegen, en toen hij uiteindelijk in een houdgreep verzeild geraakte, was zijn kans verkeken.

In dezelfde reeks als Arthur trok ook Michiel van slag. Hij eigende zich de eerste kamp toe met het kleinste verschil. De tweede kamp was zeer beklijvend maar bleef puntenloos, zodat ook hier Golden Score werd toegepast; in deze bijkomende tijd kreeg Michiel's tegenstander het fysiek steeds lastiger, en uiteindelijk scoorde Michiel een Waza-ari. Een plaats in de halve finale dus! Daarin ontmoette hij oude bekende Sébastien Van Heesvelde (tweedejaars kadet), en hoewel Michiel zeer degelijk weerwerk bood moest hij uiteindelijk toch de duimen leggen voor Ippon. Michiels vierde kamp werd daarmee een kamp voor de 3e plaats; daarin scoorde hij een Yuko, maar hij kreeg ook 2 Yuko's tegen, waardoor hij dus net naast de derde plaats (en de daarbij horende medaille) greep.

Kjell werkte zich dan weer wel naar een derde plaats. In een reeks van 7 deelnemers won hij zijn eerste kamp op beslissing. Bij de tweede wedstrijd was het spannend, maar de zege ging spijtig genoeg naar Kjell's tegenstander. Hierdoor mocht Kjell wel aantreden in de “troosting” voor de derde plaats, en daar scoorde hij het volle pond (Ippon), waardoor het bronzen ere-metaal nu zijn kamer siert.

Het duurde nog een hele tijd vooraleer op mat#2 het podium werd uitgestald voor de medaille-uitreiking van de U15 (dit gebeurde terwijl op de andere matten wedstrijden voor U17 aan de gang waren). Kjell en Mina mochten schitteren op respektievelijk de 3e and 2e trede (al scheelde het geen haar of Mina kaapte alsnog de gouden plak weg, want de jury had zich blijkbaar schromelijk vergist; ere echter wie ere toekomt).

Het was al na één uur toen we de deur van de Lendeleedse sporttempel achter ons dichttrokken en huiswaarts reden, om aldaar konde te gaan doen van opnieuw een zeer geslaagde judo-voormiddag met onze Merelbeekse jeugd.

LUCe VAN GENDT

Foto's:

Johan


Terug