Open Belgische kampioenschappen
(5-6 november 2011)


Verslag:

BK 2011 – 4 deelnemers van JSM.

Op het Belgisch Kampioenschap van dit jaar hadden 4 judoka’s zich ingeschreven. Onze 5° deelnemer, Pieter (Cadron) heeft in extremis nog moeten cancellen om wille van een nekblessure.

Het is de eerste keer dat het BK in een andere formule georganiseerd werd, nl via open inschrijving. Iedereen kon zich rechtstreeks inschrijven. Tot vorig jaar moest de judoka zich eerst plaatsen bij de eerste vier op het Provinciaal Kampioenschap én bij de eerste vier op het Vlaams Kampioenschap. Dus: geen 8 judoka’s (4 Vlaamse en 4 Waalse), maar in sommige categorieën tot 72 deelnemende judoka’s. Deze editie was dan ook de moeite om bij te wonen. Alle toppers waren van de partij (Ilse Heylen, Dirk Van Tichelt, Elco Van Der Geest, …) maar ook een zeeer brede groep aan subtoppers. Dat maakte doorstoten naar de kwartfinales niet zo makkelijk. Een goede loting was meegenomen aangezien enkel de laatste 8 kans kregen op eventuele herkansingen. Het bleek ook voor onze judoka’s ook geen makkelijke opdracht. Dag 1 mocht Arne (Dewulf) en Valérie (De Ghouy) aantreden.
Arne won in de -73kg zijn eerste wedstrijd met ippon maar overleefde de 2e ronde niet.
Valérie had in haar eerste ronde in een by the way sterk bezette -63kg een sterke opponente en moest al vrij snel de duimen leggen. Geen eremetaal op dag 1. Alle hoop was gevestigd op dag 2. Cederik en Wouter werden allebei in de -90kg gewogen. Cederik mocht de openingswedstrijd van de zondag voor zich nemen op tatami 3. Een mooie ippon na ongeveer 1 minuut stuurde hem door naar de 2° ronde. Daar wachtte echter de sterke Auspert Thorgal. Een snelle ippon tegen zorgde er dan ook dat Cederik strandde in de 2° ronde. Btw, Auspert werd later vice BK.
Ondertussen mocht ook Wouter aantreden op tatami 4. Na een 4-tal minuten, én waza ari achter verschalkte zijn tegenstander hem echter met een verwurging en ook geen wedstrijdmogelijkheden meer voor Wouter.
Na een korte analyse en overleg met de 2 judoka’s verdween de coach richting dojo Merelbeke om nog net op tijd te zijn voor de training. Onze 4 judoka’s hadden geen eremetaal veroverd maar wel, opnieuw, wedstrijdervaring rijker, zelfs tegen kleppers De interclub staat voor de deur en dan kan er revanche genomen worden!

Als bijlage enkele mooie foto’s, courtesy of Mathieu Van Lancker.

Dirk De Maerteleire


Terug