Belgisch Kampioenschap voor de Jeugd te Herstal (25-26 februari 2012)

Resultaten: Goud én zilver op het BK 2012 voor de Jeugd!

Hanne Noyen (U15 -52kg): 1e plaats!

Mina Libeer (U17 -48kg): 2e plaats!

Verslag:

Zondagmorgen 26/2, 9u.30. Met een groep supporters vertrokken we vol goede moed richting Herstal voor het BK U15/U17/U20. Hanne en Mina hadden zich, als Vlaamse Kampioenen, geplaatst voor het Belgisch Kampioenschap. De verwachtingen waren hoopvol, doch op een BK staan er geen ‘toeristen’ meer op de tatami.

Mina mocht, traditioneel ondertussen, de spits afbijten bij de U17, in de -48kg. De eerste, Waalse tegenstandster werd met ippon ingeblikt.
In de halve finale wachtte oud bekende Martha Madueke die probeerde de wedstrijd tactisch aan te pakken. Doch Mina’s ervaring zorgde ervoor dat ze niet in het spel meeliep en ook deze wedstrijd werd gewonnen.
Ze kon zich daarmee opmaken voor de finale tegen Marine Baumans. In de vorige confrontaties heeft de Waalse steeds het laken naar zich toe weten trekken, dus Mina was gewaarschuwd.Het werd een spannende finale. Mina draaide de ganse tijd perfect mee en haar tegenstandster kon de wedstrijd niet hard maken. Halverwege kreeg Mina een shido voor ‘buitenstappen’. Volgens de coach (en vele omstaanders) een onterechte bestraffing. Mina kwam zelfs iets beter in de wedstrijd. Hoe langer de tijd tikte, hoe meer ze groeide. Tot op het moment dat de scheidsrechter besliste een tweede shido te geven, in de laatste halve minuut. Zo kwam Baumans voor met yuko. Mina kon op die korte tijd haar achterstand niet meer inhalen en werd zo vice Belgisch Kampioen. Jammer van de nipte nederlaag, maar de toekomst biedt pectieven!
Mina kan terugkijken op een perfect parcours (PK-RK en BK). Niet vergeten dat ze als eerstejaars een zilveren medaille te pakken heeft. Opnieuw heel wat wedstrijdervaring en maturiteit erbij op ’t hoogste niveau. Terechte reden voor een mentale boost! Werken naar volgend jaar om minstens even goed te proberen doen.

Na een korte pauze was het de beurt aan de meisjes U15. Hanne was ingedeeld in haar -52kg. Ook zij mocht de spits afbijten. De eerste, Waalse tegenstandster werd met ippon naar de herkansingen verwezen.
Halve finale dus. Daar wachtte een andere Waalse judoka die we in haar eerste wedstrijd zagen winnen met een mooie overname… Hanne was dus eveneens gewaarschuwd. Ietwat zenuwachtig begon ze aan haar wedstrijd. Maar na de eerste tien seconden werden de zenuwen omgebogen naar positieve energie! Ook deze tegenstandster kreeg een ippon aan haar broek… We mochten ons opmaken voor de tweede finale van de dag…
Die finale werd een heruitgave van de finale van het RK te Herentals, twee weken eerder. De tegenstandster, Ramalho Pestana uit Lummen was uit op revanche. Logisch… Maar Hanne was, zowel judo-technisch als mentaal, opnieuw de sterkste die dag. Ze werd, opnieuw met een ippon (uchi mata deze keer), Belgisch Kampioene!

Het succes van de dag was compleet: Twee deelneemsters aan het BK, én goud én zilver. Een ongelofelijk mooi resultaat dat voor fiere supporters en een trotse coach zorgde. Deze laatste wil toch nog eens het mooie parcours van beide meisjes benadrukken. Geen van beide heeft gedurende hun complete parcours (PK-RK en BK) een tegenscore gekregen. (Mina in haar BK finale, oké, maar dat zijn 2 shido’s, waarvan 1 zeer discussieerbaar.) En da’s wel een uitzonderlijke prestatie! Dikke proficiat en "lots of respect"! Erin blijven geloven, blijven trainen op zoek naar nieuwe judotechnieken en nooit op de lauweren rusten. Aan alle judoka’s, geniet mee van deze schitterende resultaten en laat de vonk overslaan… Op naar het PK van 2013!