Vlaams Kampioenschap voor de Jeugd te Herentals (11-12 februari 2012)


Resultaten: JS Merelbeke heeft 2 Vlaamse kampioenen:

Hanne Noyen (U15 -52kg): 1e plaats!


Mina Libeer (U17 -48kg): 1e plaats!Verslag:Heren

Nog twee ‘heren’ mochten de trip naar Herentals maken, Matthias bij de U17 en Natan bij de U15. Beiden vochten in een volle tabel (20 deelnemers).

Voor Matthias is het de derde maal dat hij naar de Regionale Kampioenschappen mag. Dit maal mocht hij zijn eerste kamp tegen Sander Van den Bossche aantreden, een technisch onderlegde judoka welke geen onbekende is voor JS Merelbeke. Zijn kwaliteiten zijn genoeg bekend, en het kwam er dus op aan voor Matthias om zich niet te kwetsen (zowel fysiek als mentaal). Na een dikke 30 seconden belandde Matthias in een armklem (Ude-Garami) en moest opgeven.
In de herkansing kreeg Matthias opnieuw een tweede jaars U17 voor de tanden. Kon hij in het begin nog het nodige weerwerk bieden, was de ervaring, kracht en lengte van zijn tegenstander toch wel een maatje groter. Opnieuw een armklem (Juji Gatame) en het RK zat er op voor Matthias. Toch wel wat ontgoocheling, maar opnieuw veel ervaring rijker.

Voor Natan was het zijn eerste optreden op een RK. Een serieuze portie stress dus, die hem later in de wedstrijd parten zou spelen. Hier is nog werk aan de winkel.
Nochtans Was Natan zeer sterk begonnen, met een goede kumi-kata, genoeg beweging, en een kleine voorsprong (yuko). Kort daarop scoorde Natan zelfs nog een waza-ari (mooie beweging trouwens). Bij een daarop volgende schermutseling geraakte Natan’s tegenstander gekwetst en moest geruime tijd verzorgd worden.Na de hervatting was Natan blijkbaar de concentratie kwijt, en belandde hij via een beenveeg op de rug – Ippon. Met de nodige ervaring kon deze wedstrijd gewonnen worden. Papa Bruno vatte het als volgt samen: "1 u rijden + 3 u wachten + 2,5 minuten vechten = 1 judoles: gij zult uw tegenstander met bloedneus niet sparen door afwachtend te vechten als je een waza-ari voorstaat op 30 seconden voor het einde en sterk domineert, zeker niet als je vecht tegen de eerste plaats Vlaams Brabant, want dan kan een ippon volgen".
Natan kreeg echter geen herkansing omdat zijn tegenstander niet kon doorstoten naar de ¼ finale.

Over het algemeen was het niveau van deze RK zeer hoog, maar toch mocht ondergetekende enkele verrassingen optekenen. Details van de wedstrijdtabellen kunnen later op de site van de VJF geraadpleegd worden.

LucB

Dames

Zondagmorgen vertrok ondergetekende aan onze dojo met een wagen volgeladen met supporters richting Herentals. Na de zaterdagsessie (jongens) was het zondag de beurt aan onze 2 meisjes, Mina en Hanne, om te proberen een ticket voor het BK te bemachtigen. Ter plaatse bleken nog andere supporters de verplaatsing te hebben gemaakt; een (h)echte familie bij JS Merelbeke!

Mina (U17/-48kg) mocht eerst op de weegschaal en dus ook eerst op de tatami. Ze werd ingedeeld in een tabel (8 deelneemsters) en mocht in haar eerste wedstrijd aantreden tegen oude bekende Martha Madueke. Mina domineerde de ganse wedstrijd (2 shido’s voor de tegenstander) en op het einde scoorde ze nog een ippon! De trend was gezet en meteen een stap verder in de tabel.
De tweede wedstrijd was meteen de halve finale die via tactische judo gewonnen werd met yuko.
In de finale stond Amber Teugels, ook een oude bekende, langs de andere kant van de tatami. Opnieuw een zeer goede wedstrijd van Mina. Ze wist haar tegenstander prima te controleren en plots zag ze een gaatje in de verdediging waardoor ze haar finaliste vloerde met een puike tani otoshi. Overwinning binnen en meteen een gouden plak als eerstejaar U17 op dit RK!

Ondertussen had Hanne (U15/-52kg) zich gewogen en werd zij ingedeeld in poule A van een tabel met 17 deelneemsters.
Haar eerste wedstrijd bleek een lastige klant te zijn, maar Hanne wist de aanvallen van haar opponente mooi af te houden. Ze domineerde de wedstrijd en haalde via houdgreep dan ook de overwinning binnen (yuko).
Hanne’s tweede westrijd was helemaal anders. Na 8” kreeg haar tegenstander een ippon aan de broek. Ook Hanne bleek dus in goede vorm. De halve finale kwam eraan en indien die gewonnen kon worden, keerde ook Hanne zeker met eremetaal naar huis.
Wel, de halve finale was van korte duur. Een prima combinatie zette Hanne verder richting gouden plak (ippon).
De andere finaliste hadden we ondertussen bestudeerd en werd zeker niet onderschat. Maar rond een minuut wedstrijd werd duidelijk wie die dag de sterkste was. Ippon voor Hanne. De 2° gouden plak van de dag was een feit!

Het was alsof de twee meisjes afspraken gemaakt hadden om allebei op het hoogste schavotje te staan, die dag…

De meegereisde bende van JSM zag alvast dat het goed was! Onze twee dames verloren geen enkele wedstrijd uiteraard, meer nog: ze kregen nooit, in geen enkele wedstrijd, een tegenscore! Dit belooft voor het Belgisch Kampioenschap van zondag 26/2. Mits een goede carpoolpolitiek (afspreken om 09u.30 aan de dojo) kunnen we zo hopelijk met nog méér supporters aanzetten richting Herstal!

Dirk.

Aktie-foto's:
Persartikel:

Terug