Onze 2 meisjes strijden op de Thuringia Cup te Erfurt, Duitsland (21 maart 2015)


Resultaten:

U21 -57kg: Mina LIBEER: 5e plaats

U18 -57kg: uitgeschakeld

Verslag:

In het stadje Bad Blankenburg, in de Duitse deelstaat Thüringen, werd dit weekend voor de 24e keer de International Thuringia Cup georganiseerd. Ook dit jaar streden er honderden meisjes uit de leeftijdsklassen U18 en U21, en ze kwamen van over de hele wereld, zelfs met sterke equipes uit Canada, Brazilië en Japan. Onder de deelneemsters onze Hanne Noyen (U18 -57kg) en Mina Libeer (U21 -57kg). Twee auto's met daarin ouders en judo-sympathisanten maakten eveneens de verplaatsing naar het vroegere Oost-Duitsland.

Zevenenveertig judoka's bij Hanne in de U18 -57kg. Onze judoka mocht direkt aan de slag tegen de Duitse Hannah Deliu (3e op de European Cup in Antalya 2 weken terug, 3e op de Duitse U18 kampioenschappen 2015, en vorig jaar winnares van o.a. de European Cadet Cups van Bielsko-Biala en Coimbra), een zware tegenstander dus. Onze Hanne kreeg Yuko tegen, maar bood stevig weerwerk en bekwam zelf ook Yuko; luttele seconden later echter diende Hanne af te kloppen voor een wurging. Verliezen van dergelijke tegenstander is geen schande, en we hoopten met Hanne dan ook op herkansing: daartoe moest de Duitse tot in de finale geraken van poule D: dat gebeurde net niet (ze verloor in de 1/2 finale van de latere zilveren medaille), en voor Hanne zat het tornooi er spijtig genoeg op. Maar besef dat er vandaag wat on-geluk bij was.. leren en groeien, da's de boodschap, bvb. deze week al tijdens het trainingskamp.

Met eenenveertig waren ze in de U21 -57kg, de reeks van Mina. Direct beginnen tegen de sterke Nederlandse L. Van Krevel (bronzen medaille op de Nederlandse U21 kampioenschappen 2015): een vinnige Mina verkreeg 2x Yuko en kon 25 seconden voor de gong afwerken met Ippon uit worp. Dan bood de Duitse P.Starke zich aan (Duitse vice-kampioene U21 2015, en waar Mina eerder al van verloor): deze werd opzij gezet met Waza-Ari (haakje) en een 2e Waza-Ari (houdgreep). Mina was bijzonder goed op dreef, en toonde gevarieerd en aanvallend judo, een plezier om te zien. Ook de Duitse Wüst ging daarna voor de bijl. De 1/2 finale van poule B ging tegen de Duitse A.S.Schmidt, opnieuw een topper (°96): Mina kreeg Waza-Ari voor een drop Seoi Nage en vloerde de Duitse uiteindelijk met een overname (Ippon). In de finale van poule B wachtte 1 van de tweelingzusjes Stoll: Theresa, °95, regerend Duits kampioene en winnares/medailliste van meerdere European Cups...: bij een mislukte aanval geraakte Mina vrij snel in een sluitende houdgreep, eerste verlies van de dag maar wel nog steeds in de running voor een bronzen medaille! In die laatste kamp stond Mina (voor het eerst in haar carrière trouwens) tegenover een Japanse: N.Nishio, in 2012 Japans kampioene U20. Na de reguliere 4 minuten was de stand nog steeds gelijk (elk 1 Shido), dus Golden Score, en daarin kreeg Mina een Waza-Ari tegen. Waarmee Mina 5e werd, wat op het eerste zicht teleurstellend is (geen medaille) maar 't is en blijft een prachtige prestatie op het Europese judo-toneel.

LUCe


Terug