Internationaler Thüringen Pokal - Bad Blankenburg (Duitsland) (26 maart 2017)


Podium U21 -57kg: Mina LIBEER: 1e plaatsVerslag (op basis van het verslag van E.Libeer, waarvoor dank):


Voor de zesde opeenvolgende (en tegelijk laatste) keer, nam Mina LIBEER deel aan de Internationale Thuringia Cup Judo voor U21 te Bad Blankenburg (in de volksmond gekend als het tornooi van Erfurt). Een zwaar bezet tornooi, dat voor o.a. de Duitse, Nederlandse, Franse en Belgische judoka’s een selectietornooi is. Mina had onze trainer Christophe Inghelbrecht meegevraagd om te coachen.

In de -57 kg waren er 49 deelnemers waaronder behalve Mina nog 4 Belgen (Anouk Maekelberg, Eveline Delbaen, Marie Sadouni en onze eigen Hanne NOYEN) alsook deelnemers uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Groot-Brittanië, Brazilië, Kazachstan en Japan.
Specifiek voor dit tornooi is dat er geen geleide loting is zoals bij European Cups. Bij geleide loting worden de beste 8 judoka’s (op basis van ranking) uit elkaar gehouden worden, zodat ze elkaar ten vroegste in de kwartfinale kunnen treffen; deze 8 judoka’s zijn ook de eerste die vrijgesteld worden in de eerste ronde; ook landgenoten probeert men normaliter zo ver mogelijk van elkaar te houden in de tabellen. Maar dus niets van dat alles in de Thuringia Cup.

Hanne en Mina werden zo samen ingedeeld in de bovenste helft van Poule C, de zwaarste poule van de vier. Ze konden elkaar dus treffen in de derde ronde.

Zover is het niet gekomen. Hanne – die voltijds studeert en daardoor minder kan trainen – won haar eerste 2 matchen met Ippon tegen respectievelijk de Nederlandse Jill Bontrop en de Duitse Natascha Jastrzemski. Haar 3de kamp tegen de Franse Maryline Louis-Sidney kon Hanne niet winnen. Net een match te weinig om te mogen herkansen, 'game over' ondanks 2 verdienstelijke zeges.

Mina startte in de eerste ronde tegen de sterke Franse judoka Margaux Silvestri . Na een goede eerste 2 minuten waarin de Franse 2 Shido’s kreeg, viel Mina wat terug en kon Silvestri terug in de match komen. Er werd echter niet gescoord en enkele seconden voor het einde van de reguliere 4 minuten kreeg Silvestri een derde Shido en (met de nieuwe regels) dus indirect Hansoku-Make. Mina dus naar de 2de ronde.
Daar wachtte de Duitse judoka Theresa Söhst (vrijgeloot in eerste ronde). Mina kon die al snel in een houdgreep nemen.
De 3de ronde was tegen Pauline Starke, momenteel de nummer 2 op de Wereldranking van de Junioren en Europees Juniorenkampioene 2016. Twee jaar geleden won Mina in Bad Blankenburg nog vlot van Starke (Mina werd toen vijfde), maar ondertussen heeft Starke een enorme progressie gemaakt. Mina werd vanaf het begin van de match onder druk gezet waardoor onze judoka halfweg de match 2 Shido’s had gekregen. Op een aanval van Mina waarbij ze direct naar grond volgde is Mina er alsnog in geslaagd Starke te wurgen. Ippon en op naar de kwartfinale waar de Franse Maryline Louis-Sidney (die eerder van Hanne had gewonnen) op haar wachtte.
In haar 4de kamp domineerde Mina. Een houdgreep van Mina leverde nipt een Waza-Ari op. Genoeg voor een nieuwe overwinning.
In de halve finale moest Mina het opnemen tegen de Braziliaanse Kamilla Silva, de Braziliaanse kampioene 2016 bij de junioren en momenteel eerste op de Wereldranking van de Junioren . Na een mooie combinatie kon Mina met nog een kleine minuut op de klok Waza-Ari scoren en de match gecontroleerd uitvechten.
In de finale moest ze het opnemen tegen de upcoming lady van het Nederlandse judo, Jorien Visser. Eerste jaar junior en reeds 2 opeenvolgende jaren de beste in de European Cup Juniors in Coimbra. Ze werd vorig jaar ook tweede op de European Cup voor Seniors in Belgrado. Kortom, een topjudoka die kracht, techniek, souplesse en timing perfect combineert. Na 14 seconden keek Mina al tegen een Shido aan. Tien seconden later zette Visser haar gevreesde Ura Nage in. Mina wist haar te counteren en daarbij belandde Visser plat op haar rug. Ippon voor Mina!

Aktie-foto: finale U21 -57kgVoor Mina betekent dit dat ze hiermee voldoet aan de selectiecriteria voor het EK junioren midden september in Maribor (Slovenië).
Binnen 2 weken zal Mina op de European Cup voor junioren in Lignano (ITA) proberen om ook de criteria voor het WK junioren te behalen; dat WK gaat door in oktober in Noord-Korea.
Na anderhalf jaar sukkelen met de gevolgen van een borstbeenfractuur opgelopen tijdens een voorbereidende stage voor het EK junioren 2015 is Mina op de goede weg om haar opgelopen achterstand op haar collega-judoka’s weg te werken.

Mina met JSM-coach Christophe Inghelbrecht
Terug