European Judo Open Women - Oberwart (Oostenrijk) (18 februari 2017)


Aktie-foto (EJU):Verslag (op basis van het verslag van O.Berghmans, waarvoor dank):


Op zaterdag 18 februari is Mina Libeer (1997, dus laatstejaars junior) 7de geŽindigd op de European Open voor Senioren die plaatsvond in het Oostenrijkse Oberwart. In totaal namen 24 landen deel aan dit tornooi, in de gewichtsklasse tot 57 kg kwamen 23 atletes op de mat.

Mina, die na haar zilveren medaille op de European Cup Seniors van Malaga op 29 oktober 2016, voor het eerst aan een European Open mocht deelnemen, werd in de eerste ronde aan de Hongaarse Daniella Balogh (1995, geen WRL) gekoppeld. Al snel nam Mina de bovenhand in deze kamp. Uiteindelijk zou ze zegevieren met niet alleen een straf voor de Hongaarse maar ook een mooie eigen score (Waza-Ari).

In haar 2e kamp ontmoette Mina de sterke Argentijnse Gimena Laffeuillade (1996, WRL 75, brons op de Pan American Open te Buenos Aires in 2016). Aanvankelijk gaat de kamp gelijk op, maar in de 2e helft van de wedstrijd trekt Mina het initiatief naar zich toe met 2x Waza-Ari score tot gevolg. Met de nieuwe reglementering betekent dit niet meer automatisch Ippon, maar Mina weet deze voorsprong tot het einde van de kamp te bewaren.

Door dus naar de kwartfinale waar de Koreaanse Youjeong Kwon (WRL 13) haar opwacht. Niet zomaar een tegenstander, Kwon won verleden week het befaamde tornooi van Parijs, wel eens het officieuze WK genoemd. In deze kamp toont Mina welke capaciteiten ze heeft. Ze slaagt erin om de Koreaanse regelmatig onder druk te zetten. De Koreaanse komt echter 1x tot scoren (Waza-Ari) en Mina niet. Hierdoor wordt Mina naar de herkansingen verwezen, maar ze heeft deze kamp volledig uitgevochten en heeft laten zien dat ze dit niveau zeker aankan.

Ook in haar herkansingskamp tegen de franÁaise Sarah Harachi (1996, WRL 57, eerder dit jaar 2e te Tunis en 3e te Sofia) ziet het er lang naar uit alsof Mina de kamp naar zich toe zal trekken, maar net na de derde minuut in deze kamp maakt Mina een foutje, dat door Harachi direct afgestraft wordt. Ippon tegen en uiteindelijk een 7e plaats.

Podium -57 kg European Open Oberwart 2017:
1. Momo Tamaoki (JPN, WRL 26)
2. Youjeong Kwon (KOR, WRL 13)
3. Marti Malloy (USA, WRL 6) en Jessica Klimkait (CAN, WRL 37)

Mina heeft op dit tornooi, waar in haar gewichtsklasse enkele echte toppers aanwezig waren, haar onmiskenbaar talent getoond en vertrouwen getankt voor de toekomst. Over twee weken staat ze op de tatami in Praag.O.Berghmans

Lees ook dit >> artikel.


Terug