Vlaams Kampioenschap Jeugd - Tielt (11-12 februari 2017)

Derde plaats: Hanne NOYEN:

Verslag:

Afgelopen weekend was Tielt het strijdtoneel van de Vlaamse jeugdkampioenschappen. Onze judoschool had 3 geselecteerde deelnemers (zie PK Oost-Vlaanderen), die zich trachtten te kwalificeren voor een plaats bij beste 8 op nationaal niveau.

Zaterdag mocht Kjell De Ridder aantreden in de U21, -73kg. Met 18 deelnemers een zeer druk bezette gewichtscategorie. Kjell wist beslag te leggen op een vijfde plaats.
Hij won zijn eerste twee wedstrijden mooi en overtuigend met Ippon maar botste op een sterke tegenstander in de halve finale. Daardoor werd hij rechtstreeks doorverwezen naar de herkansing voor brons. In die kleine finale liep hij, na een super begin, jammer genoeg onverwachts tegen een binnenwaartse maaibeweging aan. Spijtig, net geen podium én ook geen felbegeerde selectie voor het BK. Hij had nochtans meer verdiend. Maar goed, hij kan met opgeheven hoofd dit kampioenschap achter zich laten, de vertrouwenstank meer aanvullen en verder werken op dit elan.

Zondag was het dan de beurt aan nieuwkomer in dit Vlaams parcours: Tine Van Den Bergh bij de U15, -57kg. Zij moest aantreden tegen de latere finaliste en kon geen verhaal maken in haar eerste wedstrijd. Daardoor werd zij doorverwezen naar de herkansingen. Ook zij was goed gestart maar kwam op grond in een houdgreep terecht waar ze zich niet meer kon uit bevrijden. Haar eerste deelname aan het VK is niet meteen beloond geworden, maar de opgelopen ervaring leert haar ongetwijfeld heel veel hoe ze zich verder kan ontwikkelen om tegen volgend jaar er opnieuw te staan op die Vlaamse tatami en wie weet, verder door te stoten! Keep up the good fighing spirit!

Na Tine mocht routiné Hanne Noyen, U21, -57kg in de namiddag eveneens de tatami op. Als voormalig Belgisch kampioene kent zij uiteraard het klappen van de zweep. De loting besliste dat zij meteen mocht aantreden tegen een zware concurrente. In een gelijk opgaande wedstrijd waarbij beide meisjes aftastend gestart waren liep ze tegen een Waza-Ari score aan die ze niet meer kon ombuigen binnen de reguliere wedstrijdtijd. Zo werd ook zij doorverwezen naar de herkansingen. Daar wist zij zich, op overtuigende wijze, te verzekeren van een plaats bij de top 8 van het land. Zij behaalde met Ippon de bronzen medaille en mag volgende zondag in Herstal opnieuw de tatami op om te strijden voor een medaille op het nationale kampioenschap. Alles kan daar en zoals onze sport het al meermaals aangetoond heeft: alles kan, altijd op elk moment van een wedstrijd.

Alle supporters meer dan welkom!

Volledigheidshalve misschien nog even vermelden dat ‘halve JSM’ster’ Zoë De Maerteleire (U18, -70kg) zich op zaterdag via 4 wedstrijden én een bronzen medaille ook wist te plaatsen bij de top 8 van het land en eveneens zondag aantreedt om te strijden voor een podiumplek. En dat Seth De Maerteleire in de herkansingen gestrand is op een zevende plek bij de U18, -50kg.