Wereldkampioenschap Junioren - Zagreb (Kroatië) (19 oktober 2017)
MINA HEEFT BRONS GEHAALD OP HET WK JUNIORENPodium -57kg: Mina LIBEER: 3e plaats:Verslag van de hand van Olivier Berghmans (waarvoor oprechte dank), foto's van IJF en EJU:


Op het wereldkampioenschap voor juniors te Zagreb (CRO) heeft Mina Libeer (Judoschool Merelbeke) op donderdag 19 oktober na 6 hard bevochten kampen een bronzen medaille behaald.

Een zware loting deed Mina in haar eerste kamp al tegen de sterke Mongoolse Altantsetseg Batsukh uitkomen. De tactische bespreking vooraf werpt zijn vruchten af. Mina controleert de Mongoolse perfect en weet met een waza-ari score de kamp winnend af te sluiten. De volgende ronde is tegen klepper en vice-Europees kampioene Acelya Toprak (GBR). Ook hier kampt Mina de bijna perfecte wedstrijd. Ze scoort tweemaal in deze kamp en weet zo op overtuigende wijze door te stoten naar de volgende ronde.

Daar wacht thuiskampster Iva Oberan (CRO). Mina slaagt erin om deze kamp naar zich toe te trekken met één score en staat in de kwartfinale van dit WK tegen de Zuid-Koreaanse Jisu Kim. Een heel ander verhaal in deze kamp, waar Mina geen oplossing kan vinden voor de sterke pakking van haar tegenstandster. De Koreaanse krijgt één straf maar Mina krijgt er drie. Hiermee wordt Mina doorverwezen naar de herkansingen.

Tegenstander in deze herkansing is Pauline Starke (GER), de Europese kampioene van 2016. Na 4 minuten staat er 1 straf voor Mina op het scorebord, langs de kant van de Duitse staat er niets. Tijdens de reguliere tijd kan er in het judo niet meer met straffen gewonnen worden, dus verlengingen (golden score) zullen een beslissing moeten brengen. Stilaan komt de fysieke paraatheid van Mina naar boven, zij groeit terwijl de Duitse meer en meer een vermoeide indruk geeft. De aanvallen van Mina zijn hierbij ook sterker en sterker. Uiteindelijk krijgt Mina in deze golden score geen strafpunten meer, de Duitse krijgt er twee, zodat Mina zich plaatst voor de kamp om het brons tegen een andere thuiskampster die een schitterend parcours heeft afgelegd: Tihea Topolovec (CRO).Het scenario van deze wedstrijd is vrij gelijklopend met dat van de vorige wedstrijd. De spanning bij de supporters en coaches stijgt ten top maar Mina's mentale weerbaarheid en sterke fysieke paraatheid zorgen ervoor dat na 4 minuten en 10 seconden in de golden score (dus na 8'10'' !!!) de Kroatische een 2e bestraffing krijgt. Brons voor Mina Libeer op dit WK!!!

Podium -57 kg WK Zagreb 2017: 1. Haruka Funakubo (JPN), 2. Enkhrillen Lkhagvatogoo (MGL), 3. Mina Libeer (BEL) en Jisu Kim (KOR).
Mina sluit met deze prachtprestatie haar juniorcarrière af. Ze staat overigens als enige Europese op dit WK podium! Judoschool Merelbeke, de Ilse Heylen Judo Academy en de Vlaamse Judofederatie mogen fier zijn om zo'n judoka in hun rangen te tellen.

Het exacte programma van Mina zal nog met de coaches overlopen worden, maar meer dan waarschijnlijk zal Mina nog deelnemen aan het BK seniors van 4 november en aan de Grand Prix van Den Haag op vrijdag 17 november. Daarna zal Mina, gesterkt door deze prestatie, stilaan verder aansluiting zoeken met het seniorcircuit en zo hopelijk deelnemen aan het kwalificatietraject richting de Olympische Spelen van Tokio 2020.

Sportieve groeten
O.Berghmans
Ilse Heylen Judo Academy


Terug