GOUD, brons en een 5e plaats op het Belgisch Kampioenschap Jeugd - Herstal (15 februari 2020)

Foto

Niels Van Renterghem: 1e plaats
Luka Van Renterghem: 3e plaats
Axl Varewyck: 5e plaats

Verslag:

Zoals reeds eerder gepost treden Axl, Luka en Niels aan op het Belgisch kampioenschap. Ze hadden zich immers de weken ervoor verdiend geplaatst bij de eerste vier op de Provinciale en Vlaamse kampioenschappen.

Op zaterdag 15/02 was het dan eindelijk zover. De 8 beste judoka van het land, 4 Vlaamse en 4 Waalse, strijden in het centre sportif La Muraille in Herstal voor eremetaal. De resultaten worden, telkens afhankelijk van winst of verlies, beslecht in 2 of 3 wedstrijden.

Axl (U15, -50kg) kwam uit tegen de Waalse kampioen en moest in zijn eerste wedstrijd het onderspit delven. Hij herpakte zich mentaal, zoals we van hem wel gewoon zijn, en won overtuigend met ippon in de herkansing. In de wedstrijd voor brons ging het goed op maar uiteindelijk moest Axl toch de duimen leggen. Jammer om net naast het podium te eindigen maar met een 5e plek als eindresultaat kan Axl terug kijken op een succesvol parcours dit jaar.

Luka en Niels (U15, -66kg) werden door de loting allebei doorverwezen naar de onderste helft van de tabel. Dit betekende dat, indien zij beide hun openingswedstrijd wonnen tegen elkaar moesten kampen. En zo geschiedde. Zowel Niels als Luka wonnen overtuigend hun eerste wedstrijd tegen een Waalse judoka en maakten zich op voor de confrontatie tegen elkaar. Jammer enerzijds want een Merelbeekse finale was eigenlijk mooi geweest, anderzijds waren we wel zeker van minstens één Merelbeekse judoka in de finale op het BK. In een kamp zonder coaching werd Niels de winnaar en kon hij zich ds opmaken voor de finale-wedstrijd. Luka mocht rechtstreeks voor brons vechten. Hij deed dat ook met verve en legde verdiend beslag op de derde plek. Enkele momenten erna was het de beurt aan Niels. Hij kende de tegenstander reeds van een eerdere confrontatie op het Vlaams kampioenschap en begon vol vertrouwen en motivatie. Het resultaat: een schitterende aanval in de eerste helft van de wedstrijd die meteen ippon opleverde en hem terecht aanwees als nationaal kampioen.

Met 2 podiumplaatsen en een 5e stek op nationaal niveau kunnen we trots terugkijken op een geslaagde editie van de jeugdkampioenschappen. Alle drie judoka hebben een schitterend parcours afgelegd. Dit is het resultaat van trainen en competitie afhaspelen. Het resultaat van vallen en opstaan, volharden en jezelf opladen en motiveren, in combinatie met judo-techniek en fysiek. Ik wil graag nog eens expliciet alle drie onze jongens feliciteren met hun resultaat.

De enige bedenking die ik maak is dat we met zoveel jeugd op onze tatami best nog meer judoka kunnen afvaardigen naar het PK, VK en BK. Maar daarvoor moet er natuurlijk deelgenomen worden aan competities en ervaring opgedaan worden. Dus hierbij meteen ook een oproep naar iedereen die U15 of ouder is en onze drie judoka mee wil vergezellen in groep op zaterdagen en/of zondagen.