Drie medailles op het Vlaams Kampioenschap Jeugd - Tielt (8-9 februari 2020)

Podiumfoto's

Verslag:

SCHITTEREND
Judoschool Merelbeke vaardigt 3 judoka af naar het Belgisch Kampioenschap voor de jeugd.

Maar liefst 3 op 6, een return van 50%. 6 Merelbeekse competiteurs hadden zich geplaatst voor het Vlaams Kampioenschap, het zwaarste tornooi van het seizoen. Deze 6 mochten strijden voor een felbegeerde podiumplaats welke recht geeft op een selectie voor het BK.

Zaterdag waren onze 2 U21 judoka aan de beurt: Alec De Maerteleire en Krian Demerre. Allebei in de -66kg. Alec mocht de spits afbijten en liep in zijn eerste wedstrijd op een armklem waardoor hij het onderspit moest delven. Hij had jammer genoeg geen recht op herkansingen want zijn winnaar strandde in de volgende ronde. Het feit dat het VK het stevigste tornooi van het seizoen is werd nog maar eens bewezen. Ondertussen mocht ook Krian aan de bak. Hij wist zijn eerste 2 kampen te winnen en scoorde tegelijkertijd ook zijn tiende shiai punt wat voor hem de weg opent naar het examen voor zwarte gordel. De derde wedstrijd verloor hij vrij snel maar hij mocht wel herkansen en meteen vechten voor de bronzen plak. Een sterke en geroutineerde tegenstander verwees hem jammer genoeg naar de 5e plaats en net naast het podium. De ontgoocheling was groot, maar werd getemperd door de wetenschap dat de shiaikaart ondertussen wel volledig gevuld was.

We sloten de eerste dag af met 0 op 2.

De zondag was het dan de beurt aan onze U15'ers. 4 Merelbeekse judoka waren op post en hadden er zin in: Axl Varewyck, Emma Nollet en Luka en Niels Van Renterghem.
Axl had een loodzware opdracht met maar liefst 19 judoka. Hij was vrijgeloot in de eerste ronde en won met focus en inzet zijn wedstrijden in ronde 2 en ronde 3. De halve finale was een feit. Hij liep aan tegen een sterke tegenstander en trok aan het kortste eind in die halve finale. Maar mentaal was hij sterk die dag! Hij liep zijn koppeke niet hangen en in de rechtstreekse wedstrijd voor brons wist hij met overtuiging beslag te leggen op de welverdiende bronzen medaille. Een dikke prestatie! Hij kan vol vertrouwen uitkijken naar volgende zaterdag.
Ondertussen was ook de categorie van Luka en Niels begonnen. Ook de -66 kg was goed gevuld. Zowel Luka als Niels wonnen hun openingswedstrijd én hun tweede ronde. Allebei gingen ze door naar de halve finale. We waren 1 wedstrijd verwijderd van een Merelbeekse finale tussen de 2 broers, net zoals op het PK. Het mocht echter niet zijn. Luka trof een sterke tegenstander uit West-Vlaanderen. Een kleine onoplettendheid koste hem de overwinning want het zag er tot op dat moment heel goed uit. Hij mocht zich wel opmaken voor de rechtstreekse wedstrijd voor brons. Niels wist wel zijn halve finale te winnen en mocht aantreden in de finale tegen de winnaar van zijn broer. Ik zag het in zijn ogen: payback time dacht hij. Luka won verdiend de kleine finale en legde beslag op de derde plaats, Niels kon jammer genoeg ook niet winnen van West-Vlaamse kampioen en werd toch heel mooi tweede. Meteen hadden we er dus 3 welverdiende medailles bij.
In de namiddag was het dan uiteindelijk de beurt aan Emma. Zij mocht beginnen tegen een supersterke tegenstandster en had weinig kans om een vuist te maken. Al vrij snel moest ze de tatami af. Een troost was wel dat, aangezien haar tegenstandster de latere Vlaamse kampioene werd, ze recht kreeg op herkansingen. Die kans pakte ze met beide handen. Ze won haar eerste herkansing en was ook de beste in de tweede herkansing. De wedstrijd voor brons bood zich aan. Daar draaide ze goed mee maar een houdgreep in het voordeel van de andere judoka beslechtte deze match. Heel jammer voor Emma want ze groeide in het tornooi en presteerde sterk. Niets aan te doen. Ook Emma kon met opgeheven hoofd de dojo verlaten, op weg naar een volgende competitie met meer ervaring en vertrouwen.

Als coach kan ik alleen maar trots en tevreden zijn van de judoka. Allen hebben geprobeerd hun wedstrijden in handen te nemen. Met wisselend succes weliswaar, maar de manier waarop is wat het belangrijkst is. Met 3 geselecteerd richting Herstal volgende zaterdag kunnen we zeker en vast trots zijn, maar de échte prijzen worden wel pas zaterdag uitgedeeld. Met de vechtlust, motivatie en gretigheid die ik afgelopen weekend gezien heb zijn alle mogelijkheden open en kan alles. Dat belooft!

Een dikke proficiat aan alle gemedailleerden en deelnemers!