Pupillen en miniemen te Evergem (22 november 2008)


Uitslagen Pupillen te Evergem:

Marjolein Van Gendt: 1e plaats

Bavo Legiest: 2e plaats

Arbi Gadbijiev: 3e plaats


Uitslagen Miniemen te Evergem:

Mina Libeer: 1e plaats

Kjell De Ridder: 2e plaats

Michiel Van Gendt, Elena Nevejans: 4e plaats


Verslag Pupillen te Evergem (22/11/2008)

Op de eerste sneeuwdag van de winter 2008-2009, reisden Marjolein Van Gendt, Bavo Legiest en Arbi Qadzjiyev af naar Evergem voor het 20e pupillen-tornooi aldaar; ze troffen er collega-judoka’s van Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen, en zelfs een paar onderdanen van koningin Beatrix.
Aangenaam waren onze pupillen verrast, toen bleek dat de grote Geert Stroobant hun coach van de dag was.

De meisjes werden verdeeld in 8 poules volgens gewicht, en Marjolein moest (opnieuw) bij de lichtgewichtjes in poule #1 aan de slag, waar zij een aantal bekenden van vorige wedstrijden trof.
De eerste kamp bleef tot het einde spannend en puntenloos, met overwicht voor de kleine Merelbeekse, en de scheidsrechter kende haar dan ook terecht de overwinning toe.
Vlotter ging het in de tweede wedstijd, want na een Waza-ari voortvloeiend uit een mooie worp slaagde Marjolein erin haar opponente 15 seconden in een houdgreep te houden: 2 Waza-ari’s worden samengevoegd tot een Ippon, en het tweede punt was daarmee binnen.
De derde kamp verliep gelijklopend, maar werd even stilgelegd voor tussenkomst van het Rode Kruis, want Marjolein’s tegenstandster had ongelukkig en onzacht kennis gemaakt met het harde achterhoofd van onze kleine pupil; niks ernstigs, gelukkig maar, en toen de scheidsrechter moest beslissen voor de overwinning wees hij resoluut naar Marjolein. Drie op drie, een perfect parcours.

Traditioneel zijn er op judo-tornooien meer jongens dan meisjes die staan te popelen om het beste van zichzelf te geven op de tatami, en dat was in Evergem niet anders: 27 poules werden er gevormd.

Bavo mocht opkomen in poule nummer 10. Zijn eerste tegenstander was echt wel een maatje te sterk, en onze dappere pupil moest dan ook het hoofd buigen voor een Ippon. Maar in de tweede kamp ging het er anders aan toe: Bavo werkte dapper aan een Waza-ari, een Yuko en een Koka, en moest enkel een Koka-puntje toestaan. Toch werd het nog een beetje een thriller, toen Bavo geworpen werd op het moment dat de anderhalve minuut werd afgeblazen. Gelukkig wuifde de referee deze worp weg, waardoor de blonde Merelbekenaar terecht met het punt ging lopen.
Gestimuleerd door dit goede resultaat ging Bavo op zijn elan verder; hij sprokkelde in de derde kamp opnieuw punten en werd beloond met een Waza-ari Awasete Ippon. Twee op drie, een verdiende tweede plaats voor Bavo. Proficiat!

Een tijdje later mocht ook Arbi zijn ding doen op mat 2. In zijn eerste kamp had hij het niet onder de markt met zijn tegenstander, en de samengestelde Ippon waarmee deze laatste werd beloond was misschien wel een beetje overdreven.
Maar niet getreurd, na de eerste kamp komt er een tweede, tegen een Evergemnaar deze keer, en daarin sprokkelde Arbi drie Yuko’s bij elkaar, waarmee hij het punt binnenhaalde. En dat er in judo ook zoiets bestaat als “het kleinste verschil”, dat weet onze kleine Arbi nu ook: na het beëindigen van de volledige anderhalve wedstrijdminuut stond de tegenstander op één Koka, en dat was voldoende om de overwinning weg te kapen voor de neus van onze Merelbekenaar.
Goed gewerkt, Arbi, een mooie derde plaats. Wel opletten dat je niet teveel met gestrekte armen vecht!

Net als in het vorige tornooi (Kemzeke) behaalden de Merelbeekse pupillen ook in Evergem een 1ste, 2de en 3de plaats. Hopelijk werken deze mooie resultaten aanstekelijk op andere pupillen (° 1998 en 1999) die eens hun kans willen wagen op de tatami. Er is dit kalenderjaar 2008 nog één tornooi, namelijk in Kruishoutem op zaterdag 29/11/2008.

Wij zullen in ieder geval van de partij zijn.

Luc VAN GENDT


Terug