Interprovinciaal Ontmoeting -13 te Ronse (11 november 2008)

Geselecteerden:

Mathias Braeckman, Mina Libeer, Kjell De Ridder, Michiel Van Gendt


Verslag:

Onze vier musketiers (Mina, Kjell, Matthias en Michiel) waren, op basis van hun plaats in de top 25 voor de -13 in Oost-Vlaanderen, door de VJF uitgenodigd om deel te nemen aan de Interprovinciale Ontmoeting te Ronse: de 5 Vlaamse provincies (Oost-Vlaanderen, Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen --deze lijst is in willekeurige volgorde en de auteur geeft hierbij geen blijk van sympathie voor ene of gene...;)...) zouden het tegen mekaar opnemen. Al enige weken was dit evenment hét gespreksonderwerp van onze vier miniemen, en met elke dag groeide in hun sportershartjes de drang en de wil om goed te presteren op deze grote wedstrijd.

Spijtig genoeg raakte onze Matthias op 02/11/2008 tijdens een tornooi in het West-Vlaamse Veldegem gekwetst aan de schouder, waardoor hij genoodzaakt werd om forfait te geven voor Ronse. Zeer spijtig, voor Matti en papa/coach Luc B., alsook voor de hechte groep van vier vrienden. Hierbij nog es een spoedig herstel toegewenst aan Matthias; geef de moed niet op, we kijken al uit naar jouw come-back!

Dus werd er met drie Merelbeekse miniemen afgereisd naar Ronse op 11/11/2008, al dient gezegd dat Matthias eveneens op post was om zijn vrienden een hart onder de riem te steken.

Ronse mag pronken met een zeer grote en moderne sporthal, voorzien van ruime cafetaria en vaste tribunes. Voor de gelegenheid waren er vier tatami’s gelegd, geen onnodige luxe als je weet dat er zo’n tweehonderd miniemen aan bod moeten komen in poules van vier. Voeg daar nog es een grote massa supporters aan toe, alsmede een rits officials, dat staat garant voor een overweldigend en lawaaierig gebeuren, waar onze vier toch wel even stil van werden.

Vóór de wedstrijden zorgde Luc B. plichtsgetrouw voor de nodige opwarming en oefeningen van onze miniemen, daarna werden ze in de handen van de provinciale verantwoordelijken gegeven...

Mina mocht als allereerste vrij snel de tatami op. De eerste kamp ging gelijkmatig op, maar na de volle twee minuten stond onze Merelbeekse met 2 Yuko versus 1 Koka: de eerste overwinning was binnen! Bij de tweede kamp kwam de tegenstandster al te voortvarend in, Mina nam gezwind over en bezorgde Oost-Vlaanderen opnieuw een punt. Dat Mina niet enkel met Tachi Waza kan winnen, werd duidelijk in haar laatste wedstrijd: haar opponente belandde in een houdgreep, en Mina hield die netjes de volle 20 seconden vol: drie op drie voor Mina. Proficiat!!

Daarna was het de beurt aan Kjell, die volgens papa Johan. best wat last had van zenuwen. Dat een dosis gezonde stress niet noodzakelijk een nadeel hoeft te zijn, dat zullen Kjell’s tegenstanders geweten hebben, want één na één moesten ze het onderspit delven: eerst met een mooie Ippon, dan met Waza-ari, en tenslotte met Waza-ari Awasete Ippon. Drie punten voor Kjell, drie punten voor Oost-Vlaanderen, schitterend werk alweer van onze Kjell.

Voor Michiel werd het bang en –vooral- lang afwachten tot zijn poule werd afgeroepen. Bij de eerste kamp sloeg hij een aanval mooi af, waardoor zijn tegenstander in een “dodelijke” houdgreep geraakte: 20 seconden werden afgeteld en Michiel scoorde Ippon. De volgende wedstrijd scheen puntenloos te gaan eindigen (met klein overwicht voor onze Merelbeekse wittekop) , maar in de laatste seconden liep hij alsnog tegen een Waza-ari aan. In de derde en laatste kamp kon Michiel geen antwoord geven tegen de agressieve tegenstander, die met “Oost-europees” judo een Ippon scoorde. Eén op drie, niet gekwetst, mooi judo gebracht en opnieuw veel ervaring opgedaan. Doe zo verder, Michiel.

Tijdens de wedstrijden was al een paar keer een tussenstand bekend gemaakt, en het had er alle schijn van dat het een nek-aan-nek race zou worden tussen Oost- en West-Vlaanderen. Het liep al tegen vijven toen de eind-uitslag bekend werd gemaakt; voor elke provincie was er een beker, en elke judoka werd beloond met een mooie gouden VJF-medaille.

De eind-uitslag:
1e plaats: West-Vlaanderen (72 punten)
2e plaats: Oost-Vlaanderen (68 punten)
3e plaats: Antwerpen
4e plaats: Limburg
5e plaats: Vlaams-Brabant

Luc VAN GENDT


Terug