Interprovinciaal U13 te Meeuwen-Gruitrode (11 november 2010)


Marjolein, Hanne en Natan dragen hun steentje bij aan de overwinning van Oost-Vlaanderen op de Interprovinciale Kampioenschappen U13.

Op donderdag 11 november 2010 werden door de VJF in het Limburgse Meeuwen-Gruitrode de "Interprovinciale Kampioenschappen U13" georganiseerd: de best geklasseerde miniemen van de 5 Vlaamse provincies (OVL, WVL, ANT, LIM, VBR) krijgen er de kans om het tegen elkaar op te nemen en zo hun eigen provincie naar een ereplaats te helpen.

Onze JudoSchool Merelbeke mocht dit jaar 2 meisjes op pad sturen (Marjolein & Hanne), en ook Natan wenste de verplaatsing te maken (zij het als reserve / supporter).

Na een vlotte trip van anderhalf uur kwamen we (= de 3 miniemen, de mama en papa van Hanne en ikzelf, netjes samen in 1 auto) aan bij de sporthal van Meeuwen-Gruitrode, waar het al een drukte van jewelste was. Marjolein en Hanne kregen prompt hun t-shirt van JudoTeam OVL toegestopt, en mochten zich aan de weging aanbieden. Voor Natan werd het bang afwachten: als reserve zou hij in principe niet moeten optreden, tenzij er een andere judoka afhaakte... en zo geschiedde... vlak voor het afsluiten van de wegingen bleken 2 Oost-Vlaamse jongens spoorloos te zijn, en zodoende kreeg ook Natan de kans om zijn judogi aan te trekken en zich te gaan meten tegen de beste judoka's uit de andere provincies.

Ook Eddy Libeer maakte, met zijn dochter Mina en met Michiel, de trip naar Limburg om te komen supporteren, waarvoor oprechte dank!

Rond half twee werden de wedstrijden op gang getrokken. Wat een drukte... 200 judoka's en een massa supporters, net iets te weinig ruimte langs de zijlijn voor een vlot verloop tussen de matten, een bijwijlen wankele geluidsinstallatie (i.h.b. op mat 3), het ontbreken van bruikbare poule-aanduidingen op de wedstrijdtafels, … het werd weer een middagje dat aan de ribben van de coach zou blijven plakken....

Dat er op dergelijk kampioenschap serieus “gas gegeven” wordt, dat mocht Marjolein al snel ondervinden, want tijdens haar eerste kamp werd ze vrij snel op achterstand gebracht door een furieuze tegenstandster, en verloor finaal met Ippon. Niet getreurd echter, want bij de tweede kamp vond Marjolein zichzelf terug en overwon met Ippon uit houdgreep. De zwaar bevochten derde kamp, tegen een meisje uit WVL, ging eveneens naar onze miniem (Waza-ari), zodat Marjolein tweede werd in haar poule en daarmee 2 overwinningen schonk aan OVL.

Terzelfdertijd was ook Hanne van start gegaan, en ze beleefde in Limburg een echte topdag. Eerste kamp overtuigend gewonnen met Ippon uit houdgreep. Puntenloze tweede wedstrijd, maar Hanne had duidelijk het overwicht gehad, dus terechte toekenning van de overwinning door de scheids. En ook in de beslissende kamp rijfde Hanne de zege binnen (Ippon uit worp). Waarmee ze in haar poule eerste werd en OVL 3 zeer kostbare overwinningen bezorgde.

Bij het afsluiten van de wedstrijden voor de meisjes stond OVL op een (nipte) eerste plaats, vóór ANT en WVL. Op naar de jongens dus.

VoorNatan werd het (opnieuw) lang wachten... Zijn poule #16 was één van de laatsten om te beginnen. Maar dat had deze keer geen negatief effect op zijn prestaties. In kamp #1 verdiende hij een Waza-Ari en een Yuko met stevig grondwerk. En ook in de 2e kamp dwong hij de beslissing af op de grond: Ippon voor een mooie Tate Shiho Gatame. Echter diende hij zijn meerdere te erkennen in de Limburgse tegenstander in de derde kamp. Waarmee Natan, net zoals Marjolein, tweede werd in zijn poule en OVL nog es 2 overwinningen gaf.

Het was al na vijven toen de einduitslag bekendgemaakt werd, en het was opnieuw een echte nek-aan-nek race: zowel ANT als OVL haalden 65 punten, beiden haalden evenveel 1e plaatsen, maar OVL behaalde meer 2e plaatsen, dus OVL werd uitgeroepen tot tornooi-winnaar! 40 enthousiaste Oost-Vlaamse miniemen lieten zich horen in een luide overwinningskreet. Elke judoka kreeg een mooie medaille om te koesteren, en de provincie-verantwoordelijken werden beloond met een mooie beker.

Tegen half zes reden we terug naar Merelbeke. Buiten raasde de herfstwind en viel de regen bijwijlen met bakken uit de hemel, maar in de auto was het een gezellige boel, met stoere wedstrijdverhalen, met toffe woordspelletjes, met muziek.

Op naar het volgende tornooi voor de U13, op zondag 14 november te Evergem!

LUCe Van GendtTerug