Pupilen-Miniementornooi te Kemzeke 2007


De feiten:

Het verhaal:

In de gemeentelijke sporthal aangekomen, mochten de drie pupillen Arbi, Matthias en Michiel (10-11j) zich omkleden en op de weegschaal voor de indeling in poules. Zoals gebruikelijk worden de pupillen onderverdeeld in poules van 3 of 4 waarbij rekening wordt gehouden met het gewicht van de judoka. Ook zorgt de organisatie er zo veel mogelijk voor dat de judoka’s van dezelfde club niet onderling moeten vechten. Enkele minuten later dagen Kjell en Thijs op. Ook zij worden gewogen.

Iets later dan voorzien gaan de wedstrijden van start. Matthias mag in poule 5 als eerste van start. Met de ervaring die hij al heeft opgedaan in vroegere wedstrijden, loopt zijn tegenstander al vlug tegen een waza-ari achterstand aan. Even later een seoi nage beweging, en de wedstrijd is beslecht. De tweede wedstrijd van Matthias duurt ongeveer even lang, en volgt een gelijkaardig stramien. Eerst waza-ari met een beenveeg waarna een mooie uchi mata de wedstrijd afmaakt. De derde wedstrijd is de moeilijkste, maar uiteindelijk slaagt Matthias er toch in om zijn tegenstander met de rug tegen de mat te werken. De beweging lijkt op een tani otoshi. Driemaal de hoogste score (ippon) en Matthias eindigt eerste in zijn poule.

Michiel is de volgende. Ook hij heeft al enige ervaring opgedaan, en neemt van bij de start een afwachtende houding aan. Dit blijkt de goede tactiek, want met de Seoi Nage scoort hij een yoko. De tweede tegenstander heeft blijkbaar goed opgelet, want de seoi nage beweging van Michiel wordt goed opgevangen, en uiteindelijk verliest Michiel op beslissing van de scheidsrechter. We wisten op voorhand dat de derde wedstrijd zeer moeilijk ging worden, want de jongen van Kemzeke had zijn twee andere wedstrijden reeds gewonnen, en was ook een stukje groter dan Michiel. De eerste aanvallen worden goed opgevangen door Michiel, maar uiteindelijk moet hij toch het onderspit delven – ippon. Met een derde plaats in een zware poule is Michiel tevreden.

Thijs is één van de nieuwe ‘competiteurs’ (zoals Antoine zou zeggen) en heeft nog niet echt veel ervaring. Het enthousiasme is ook belangrijk, en Thijs valt onverschrokken aan, maar dat wordt spijtig genoeg 100% afgestraft: ippon tegen en wedstrijd afgelopen. Als coach probeer ik Thijs een beetje op te monteren. Ons team hangt goed aan elkaar, want ook Michiel, Kjell, Matthias en Arbi spreken Thijs de nodige moed in, en geven nog wat goede tips. Dit resulteert in een betere verdediging, en meer gecontroleerde aanval. Thijs kan echter niet scoren, en bij één van z’n aanvallen worden de benen weggeveegd; ippon. De derde wedstrijd is eigenlijk veel te vroeg afgelopen, want Thijs kan niet echt een aanval opbouwen, en loopt jammer genoeg een derde nederlaag op. Het is belangrijk dat Thijs de moed niet opgeeft, en verder aan zijn technieken sleutelt.

Arbi start zijn eerste wedstrijd voortreffelijk met een waza-ari. Met een ko-uchi-gari scoort Arbi een tweede waza-ari en is de wedstrijd afgelopen (waza-ari-awasete-ippon). De tweede tegenstander kent Arbi maar al te goed – en verloopt spannend tot op het einde. Arbi verliest echter met een yuko. Bij de derde wedstrijd wordt een hele tijd niet gescoord, tot wanneer Arbi’s tegenstander toch een opening vindt: yuko. Echter herpakt Arbi zich, en kan de andere aanvallen van z’n tegenstander mooi afblokken. Zelf bouwt hij rustig z’n aanval op en kan uiteindelijk een gaatje vinden in de verdediging. Met een mooie seoi nage beweging krijgt hij de hoogste score: ippon. Blijkbaar is z’n tweede tegenstander zelf ook tegen een ippon aangelopen, want Arbi eindigt als eerste in zijn poule.

Als laatste mag Kjell op de tatami. Hij is blijkbaar niet goed wakker, want Kjell smakt met het hoofd tegen de mat na een bijna geslaagde beweging van zijn tegenstander; gelukkig zonder score. Bij de herneming gaat Kjell voluit en velt zijn tegenstander met een gedurfde o soto gari. In de tweede wedstrijd kan Kjell rustig opbouwen, en probeert enkele malen met een beenveeg te scoren. Blijkbaar let z’n tegenstander niet goed op want Kjell kan met kuchiki taoshi (combinatie techniek op ko uchi gari waarbij het rechterbeen van uke eerst door een ko uchi gari gegrepen wordt, waarna het ander been weggeveegd wordt) een volle Ippon scoren. De derde wedstrijd mag niet echt een probleem zijn en na ongeveer 30 seconden ligt Kjell’s tegenstander na een harai goshi tegen de vlakte. Kjell kan in zijn poule eveneens de gouden plak wegkapen.

De resultaten:

Eerste plaats voor Arbi, Kjell en Matthias

Derde plaats voor Michiel

Vierde plaats voor Thijs

Geen gekwetsten

Veel ervaring rijker

Een coach met zere keel maar toch tevreden met de resultaten

We zien onze fighters/competiteurs zeker terug in volgende toernooien in Oost-Vlaanderen. Voor Matthias en Michiel was dit de laatste deelname bij de pupillen. Ik ben er zeker van dat ze alle vijf zullen helpen om een stevige jeugdploeg uit te bouwen. En kunnen ze door hun enthousiasme ook anderen aanzetten om eens aan een toernooi deel te nemen.

Luc


Terug