European Master Kata in Tours (Frankrijk)


GOUD, ZILVER en BRONS

Merelbeke haalt 3 van de 5 Belgische medailles!!



Dirk De Maerteleire en Christophe Inghelbrecht behaalden het Zilver in de 'Katame No Kata' en het Brons in de 'Kime No Kata', terwijl Celine Crevals en Nathalie De Pauw het Goud binnenkaapten in de 'Ju No Kata'.



Tours (Frankrijk), zaterdag 19 april 2008

Reeds lang had ik me voorgenomen om een katatoernooi eens van dichtbij mee te maken – zij het als supporter deze keer, maar misschien, heel misschien...

In januari begon Antoine reeds te zeggen dat hij naar Tours wou gaan, en hij vond al gauw enkele kandidaat medesupporters. Rik, Luc en ikzelf hadden toen al toegezegd, maar blijkbaar wilden nog enkele judoka’s de trip naar Tours maken: Jean-Pierre, Pascal, Jean-Marc, Vincent, Pieter en Liliane. En omdat 18 april een studiedag was voor het 5e leerjaar, waren Michiel en Matthias ook van de partij.

Zo kwam het dat om 8u stipt die vrijdagmorgen een eerste auto richting Frankrijk vertrok. Amper 10 minuten later volgde de 2e auto. Zonder grote moeilijkheden arriveerden we rond 3u30 in de namiddag in het hotel. Waarna enkelen van ons op verkenning vertrokken naar de dojo van Tours.
Wow – wat een oppervlakte. Onze dojo van JSM Merelbeke is al één van de meer luxueuze in Vlaanderen, maar vervalt in het niets in vergelijking met Tours. Als je hier 10 rondjes rond de mat loopt, heb je ongeveer 1km gelopen! De matten liggen op een verhoog van ca. 1/2 m, waardoor de toeschouwers steeds een goed zicht hebben. En de tribune mag er zelf ook zijn. Hier kunnen gemakkelijk enkele honderden supporters zitten.

’s Avonds zijn we met de hele groep in het centrum van Tours gaan eten. We kregen hierbij het gezelschap van onze Merelbeekse kataploeg (Dirk, Christophe, Nathalie en Celine) aangevuld met Raymond Declercq en Pieter. Die waren namelijk pas na de middag uit België vertrokken.

Op zaterdag ochtend startten de voorrondes. Dirk (tori) en Christophe (uke) mochten het ijs breken bij het kime no kata (vormen van beslissing). De juri was blijkbaar gecharmeerd door de mate van afwerking, want Dirk en Christophe behaalden de eerste plaats in deze voorronde.
Nathalie (uke) en Celine (tori) mochten dan hun ju no kata demonstreren. Persoonlijk vind ik ju no kata één van de mooiste kata’s. Letterlijk betekent ju no kata vormen van zachtaardigheid, en wordt meestal het mooist uitgevoerd door een dames koppel.Tot vóór het laatste koppel staan Nathalie en Celine op een gedeelde tweede plaats, waardoor ze zeker zijn van een plaats in de finale. Blijkbaar heeft het laatste koppel zich tweemaal ingeschreven en was hun eerste optreden eerder een opwarmertje (ze deelden echter al de tweede plaats met onze dames). Nu toonden ze zich van beste zijde, en haalden ze alsnog de eerste plaats in de voorronde. Niet te vroeg gejuicht heren! In de finale begint alles opnieuw.
Dirk (uke) en Christophe (tori) hadden zich ook ingeschreven voor het katame no kata (vormen van controle). Ook hier een puike prestatie en een plaats in de finale.

Al bij al kunnen we nog niet klagen, samen met de andere Belgische teams (er waren nameijk nog twee Waalse teams ingeschreven voor dit toernooi) scoren we hier 5 medailles. De finale begint kort na de middag met Nathalie en Celine. Je merkt dat de spanning stijgt, en het toilet wordt meerdere malen bezocht. Aangezien we een derde plaats in de voorronde behaalt hebben, starten we als eerste in de finale. Bij de ryote-dori (een variante vorm van o-goshi) gaat Nathalie nog een beetje hoger dan voorheen, zo ook bij de katate-dori en obi-tori beweging. Er worden geen grote fouten gemaakt, en we zien een zo goed als perfecte ju no kata. De score liegt er niet om: 170/180. Ondertussen maken Dirk en Christophe zich klaar om aan hun finale te beginnen. Jammer genoeg vind die plaats op hetzelfde moment dat het derde koppel aan hun ju no kata begint. Misschien een klein beetje concentratie verlies, te veel enthousiasme van de omroeper van dienst die de punten van het derde koppel meedeelt, waardoor er heel wat rumoer bij de supporters ontstaat... feit is dat ons koppel een verkeerde beweging maakt, waardoor ze eigenlijk hun gouden medaille mislopen, en op de derde plaats eindigen. Ik durf gerust zeggen dat indien de ju no kata en kime no kata niet op hetzelfde moment hadden plaatsgevonden, Dirk en Christophe eveneens eerste zouden geworden zijn.

Ondertussen zijn Nathalie en Celine eerste geworden in het ju no kata, en kapen ze hun eerste gouden plak binnen op een internationaal toernooi. Een zeer puike prestatie!
Nu is het zaak voor onze mannen om zich zo vlug mogelijk te herpakken, want de finale van het katame no kata komt er nog aan. Dirk is nu uke en Christophe tori. Dat lukt vrij aardig want hier ontdek ik geen grote fouten (niet dat ik zo een grote kenner ben). De zilveren medaille die ze hier binnenhalen is dan ook een opsteker.

Het duurt echter nog tot bijna 5u in de namiddag tot de medaille uitreiking. We hebben dan ook nog de kans om eens te kijken naar de andere kata’s. Bij de nage no kata ligt naar mijn mening het niveau het laagst. Je zou nochtans verwachten dat de nage no kata het best van alle kata’s gekend zou moeten zijn...

Na de ceremonie protocolaire worden nog de nodige foto’s gemaakt van de diverse winnende koppels. Nu kunnen we allemaal terug naar huis bollen.

Mag ik tot slot nog even benadrukken dat de prestatie van beide Merelbeekse teams, weerom een mooi bewijs zijn van de kwaliteit die in Judoschool Merelbeke geboden wordt aan de plaatselijke jeugd. Als judoka zal je maar het geluk hebben dat je in deze sfeer van gouden, zilveren en bronzen medaille mag en kan trainen.Natuurlijk moet je zelf de juiste combinatie van talent, doorzettingsvermogen en fysiek hebben. Als de begeleiding ontbreekt....

Luc B.


Terug