2e Wereldkampioenschap kata te Boedapest (Hongarije)



Dirk De Maerteleire en Christophe Inghelbrecht behaalden een 6de plaats in het kime no kata.



Boedapest, 24-25 mei 2010

Dag 1 van de kata kampioenschappen hadden we beslist om mee te doen aan de nage-no-kata. (Dit jaar mogen de atleten zich voor max. 3 kata’s laten inschrijven). Het was niet de eerste keer dat we in die kata internationaal draaiden, maar toch, de nage-no is niet onze ‘hoofdkata’. Na onze demo hadden Christophe (tori) en ik (uke) niet het beste gevoel. We hadden onze nage-no-kata reeds ettelijke keren heel wat beter gedaan (zoals op de BK). We hadden geen echte fouten gemaakt, maar de spirit ontbrak. Al gauw dachten we er allebei hetzelfde over: het ontbreken van nage komi training owv kwetsuren zal er zeker en vast wel iets mee te maken gehad hebben. Maar goed, we werden uiteindelijk zesde in onze voorronde (op 13 koppels) en hadden geen groen licht voor de finale-ronde. Wel een leuke ervaring rijker, da’s zeker. Hopelijk zou het de volgende dag beter gaan. Dan stond de kime-no-kata kompetitie op het programma; onze specialiteit.

Zoals vorig jaar troffen we een zware loting in de preselecties. We waren geloot in poule 1. Mét Japan (huidig wereldkampioen) en Italië (huidig bronzen medaillist). Ook was er nog een tweede Italiaans koppel van de partij. De Italianen behoren immers in elke kata tot de absolute wereldtop en zijn steeds favoriet voor een podiumplaats. Bovendien mochten we de spits afbijten en da’s nooit een gunstige uitganspositie. Na de voorronde-demo kwamen we echter tevreden van de tatami. En dan …. nagelbijten tot het laatste koppel de revue passeerde…. We kwamen uiteindelijk als derde koppel door in onze poule. (Na Japan en Italië). Yes!

Terzelfdertijd liep op de andere tatami de andere voorronde kime-no-kata. Die jury oordeelde iets ‘milder’ dan onze jury en de punten van de finalisten uit poule 2 waren hoger dan onze poule. Nu is er een wijziging in het reglement dat zegt dat alle punten (voorronde en finale) samengeteld worden om zo tot een totaalresultaat te komen. We hadden maw de slechtste uitgangspositie om te starten aan de finale. Maar goed, we waren al opgelucht dat we de finale zowieso gehaald hadden. Top 6 van de wereld in onze favoriete kata was weer een feit! Mooie bevestiging van vorig jaar. (Toen werden we uiteindelijk 5e)

De loting bepaalde dat we als 2° op moesten. We deden één van ons beste demo’s ooit en kwamen, opnieuw, tevreden van de tatami. Uiteindelijk kwamen we als 4° door in die finale. Tot vorig jaar betekende dit ook een vierde plaats als eindstand. (De punten uit de voorronde werden voor iedereen op 0 gezet.) Dit jaar (en waarschijnlijk ook de laatste keer ooit) bepaalde de som van onze 2 demo’s dat we op de 6° plaats eindigden. 1 puntje van de 5° geklasseerden. Op een totaal van 21 koppels waren we best content. Het podium werd verdeeld onder Japan, Spanje en Italië.

Blij en relaxed zochten we onze weg naar de luchthaven want om 21u.30 stegen we reeds op richting Brussel. Vol goede gevoelens en vertrouwen op naar november, voor de Europese Kampioenschappen…

Dirk.



Terug